3 Tip Bagaimana Ingin Tahu Progress Syarikat

3 Tip Bagaimana Ingin Tahu Progress Syarikat

Setiap syarikat pasti ada visi dan misi mereka sendiri. Sebagai ketua dalam sebuah organisasi, penting buat anda untuk sentiasa peka dengan keadaan yang berlaku di sekeliling syarikat anda. Ketua yang baik dapat melahirkan sebuah pekerja yang mempunyai semangat berpasukan.

Di bawah ini merupakan 3 tip progress syarikat. Bagaimana nak tahu? Baca langkah-langkah ini :

#1 – Wajib Adakan Mesyuarat

Masa yang paling terbaik adalah mesyuarat setiap department dalam syarikat, biasanya dibuat setiap minggu. Jika tidak dapat buat setiap minggu, minima mesti sekali sebulan. Namun, jika akhirnya mesyuarat tidak dapat dijalankan, jangan tanya kepada syarikat jika syarikat kita kurang berjaya seperti syarikat yang lain. Daripada mesyuarat ini juga, segala masalah dan perkembangan kita dapat monitor.

#2 – Tentukan KPI( Key Performance Indicator) Setiap Kumpulan

Setiap team sudah tentu ada KPI mereka bekerja, supaya masing-masing tidak lepas tangan. Tetapi, bagaimana pula kita nak tentukan KPI? Tentukan berdasarkan kekuatan masing-masing. Dengan itu, barulah bakat dan kemahiran mereka dapat dibangunkan.

#3 – Siapkan SOP( Standard Operation Procedure)

Setiap department (ada 6 department wajib) dalam pengurusan, wajib bangunkan SOP. Boleh hadir di program byond success untuk belajar tentang semua department ini. Tiada lagi alasan, tidak tahu atau tidak ada masa. Kalau bagi alasan juga, bermaksud kita memang mahu syarikat kita ada masalah.

Pekerja akan keluar masuk, jadi sebagai pemilik bisnes kalau tidak ada SOP bagaimana mahu tahu progress syarikat. Pembangunan SOP, adalah perkara yang tidak terhenti. Ianya berterusan dan sentiasa di upgrade. Tanda syarikat kita makin berkembang, SOP juga turut bertambah.

Nak cepatkan prosess, beli sahaja contoh SOP team Byond success. Ikut dan upgrade, jangan buang masa. Banyak lagi kerja kita bertangguh selama ini, itu semua duit kita yang terlepas tanpa sedar. Kalau anda perasan, semua ini hanya dapat dilaksanakan bila ada team. Seorang diri perkara ini tidak dapat dilaksanakan, kerana pembangunan syarikat melibatkan usaha bersama bukan usaha sendiri.

Leave a Reply